Coöperatieve vereniging

Cultureel Boekencentrum Nieuw-West

Informatie over de coöperatie

De Coöperatieve Vereniging Cultureel Boekencentrum Nieuw-West wil de enige boekhandel uit het grootste stadsdeel van Amsterdam, boekhandel Meck & Holt, in 2025 helpen voortzetten. De boekhandelaar gaat in 2025 met pensioen.

16 februari 2024 – Oprichting van de coöperatieve vereniging Cultureel Boekencentrum Nieuw-West u.a. Met van links naar rechts de bestuursleden: Ronald Mauer, Eddie Mekkelholt en Nico Koers.

Bestuur, Statuten en Huishoudelijk Reglement

  1. Officiële Akte van oprichting coöperatie op 16-02-2024
  2. Het bestuur van de coöperatieve vereniging Cultureel Boekencentrum Nieuw-West u.a. wordt gevormd door de volgende personen: Nicolaas Jan Hendrik Koers, voorzitter, Ronald Jan Mauer, secretaris en Eduard Wilhelmus Mekkelholt, penningmeester.
  3. Huishoudelijk reglement
  4. Beleidsplan
  5. Beloningsbeleid: de bestuurders ontvangen geen beloning. Op hen is qua vergoeding en beloning het Vrijwilligersbeleid onverkort van toepassing.

 Zo werken wij met vrijwilligers

  1. Vrijwilligersbeleid
  2. Vrijwilligersreglement

De coöperatie drijft op vrijwilligers: meehelpen in de winkel, boeken verkopen of bezorgen, de website onderhouden, PR verzorgen, het  organiseren van lezingen, voorlezen, het verzorgen van boekentafels op scholen, ledenadministratie. En ga zo maar door. Roelie Duyvendak, eveneens vrijwilliger, is de coördinator van al deze  vrijwilligers. Wil je ook meedoen? Aanmelden en vragen via: roelieduyvendak@planet.nl

Toekomstige bestuursstructuur BV én coöperatie
De boekhandel is nu een BV, dat blijft zo. De huidige eigenaar Eddie Mekkelholt draagt (een deel van) zijn aandelen over.

De coöperatie: 95%!
De coöperatie, voluit de Coöperatieve vereniging Cultureel Boekencentrum Nieuw-West, staat om deze BV heen en wordt preferent (minderheids-)aandeelhouder. Dit betekent een notarieel vastgelegde vinger in de pap. De coöperatie steunt de BV in alle opzichten, maar in het bijzonder met vrijwilligers die in de winkel staan, organiseren en verlenen hand- en spandiensten en literaire activiteiten ten behoeve van de buurt.

Hiervoor ontvingen we subsidie uit het zogenoemde Buurtbudget. We maken een theater/ kinderboekenafdeling waar nu nog de sigaretten worden verkocht.
Omdat de leden van de vereniging (de coöperanten) geld storten, zal de coöperatie ook beschikken over financiële middelen voor de boekhandel.

De toekomst van de boekhandel

Eind 2025 dreigt boekhandel Meck & Holt in Osdorp vanwege naderend pensioen te moeten gaan sluiten. Daarmee zou de enige en laatste boekhandel in Nieuw-West verdwijnen. Boek dicht. Voorgoed. Een stadsdeel zo groot als Haarlem, Maastricht of Nijmegen zonder boekhandel. Een literaire woestijn waar alles te koop is behalve een boek. Dat kan toch niet. En dat mag toch niet. En dat wil je toch ook niet.

Zo dachten meerdere klanten die schrokken van dit vooruitzicht. Ze staken hun koppen bij elkaar waarna het idee ontstond om een doorstart te maken als Cultureel Boekencentrum Nieuw-West. Zogezegd, zo nog lang niet gedaan. Maar er is een idee, er zijn mensen en er is een plan: een doorstart van Meck & Holt samen met een coöperatieve vereniging. Met de boekhandel als motorblok voor een scala aan literaire activiteiten.

Je kunt nu lid worden!

Het is een avontuur en daarvan weet je vooraf nooit hoe het afloopt. Wij nodigen je graag uit om met ons mee te gaan op deze avontuurlijke reis.

We streven naar 100+ leden en we zijn er bijna! Wie helpt ons naar de eindstreep? Voor de mensen die overwegen lid te worden, maar een van de informatiebijeenkomsten gemist hebben, stuur een mail naar Niko Koers wanneer u vragen heeft, of aspirant-lid wilt worden:  nkoers@kpnmail.nl

Een coöperatie is een geweldige stap, maar zonder handel geen voorbestaan!

Zonder handel, geen voortbestaan. De boekhandel kan wel wat vrienden gebruiken die zich inzetten om zoveel mogelijk klanten van bolpuntcom te verleiden om over te stappen naar onze (web) winkel, maar ook om deel te nemen aan evenementen en andere activiteiten. Dit is de plek waar lezers en schrijvers samenkomen. We hebben een uitstekende internetservice en verkopen daarbij ook online boeken. Probeer maar eens, en klik op Webshop Meck & Holt.

Volg ons!

Volg ons. Kom erbij. Houd jezelf op de hoogte. Roep uw kennissen op om zich aan te melden en op de hoogte te blijven van onze boeken, evenementen en de online boeken die we verkopen. Door deze website te delen, of ons aan te bevelen via Facebook, Instagram en LinkedIn.

Bestel een boek

Meck & Holt, Cultureel Boekencentrum Nieuw-West is aangesloten bij Libris.nl. Zo kun je het boek waar je naar op zoek bent makkelijk online bestellen en heb je het meestal binnen een paar werkdagen.

Je maakt ons het meest blij als je kiest voor ophalen en betalen in onze winkel!

Uitgelicht

Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van al het literaire nieuws en onze activiteiten.

Volg ons. Kom erbij. Houd jezelf op de hoogte. Roep uw kennissen op om zich aan te melden en op de hoogte te blijven van onze boeken, evenementen en de online boeken die we verkopen.

Nieuw-West Side Stories

Geef uw stem aan het beste verhaal uit Nieuw-West Side Stories!

Aan de Nieuw-West Side Stories, zesde jaargang, tijdens de Boekenweek ons speciale Boekgeschenk en nu nog te koop voor € 4,99, is de Publieksprijs Nieuw-West 2023 verbonden. U als lezer bepaalt aan welk verhaal de prijs (€ 1.000,-) wordt toegekend. Als lezer geeft u op literatuurprijs.nieuwwest@hotmail.com aan wat u de beste 3 verhalen vindt, de 1e, 2e en 3e plaats onder vermelding van het unieke stemnummer van uw exemplaar.

– Lees verder –

Tweedehands boeken

De tweedehandsafdeling van Meck & Holt gaat van start

Met een geweldige donatie van zo’n 1000 titels aan thrillers en literaire romans van excellente kwaliteit durven we los te gaan. De afgelopen 2 maanden hebben Liesbeth Stijl, Rita Vink en Marja Baard als vrijwilligers van het Culturele Boekencentrum Nieuw-West gewerkt aan de afdeling Tweedehands bij Meck &Holt.

Kom lekker neuzen op onze bovenverdieping en vindt misschien net dat boek wat je altijd nog had willen lezen of je serie in je boekenkast alsnog compleet maakt. Natuurlijk voor een heel aantrekkelijke prijs.

– Lees verder –

Engelstalige boeken

De afdeling Engels wordt door gepensioneerd docent Engels, Frans Niesen, verbeterd en uitgebreid. Hebben we een boek niet in huis, dan gaan wij het boek voor u bestellen. In gesprek over Engelse literatuur? Frans is elke dinsdag in de winkel aanwezig en staat u graag te woord. U kunt hem ook mailen met uw vragen of suggesties. Stuur een mail naar Frans Niesen.

Aanbod voor scholen

Wij werken aan een duurzame samenwerking met alle scholen in Nieuw-West. Het Cultureel Boekencentrum is voor u een betrouwbare leverancier en u bent voor ons een gewaardeerde klant.

– Lees verder –

Nieuw West Side Stories

Nieuw-West heeft een eigen boekenbal, compleet met een eigen literatuurprijs. Sinds zes jaar wordt de publicatie Nieuw-West Side Stories verzorgd en gepubliceerd door Meck & Holt. En wordt er in en in samenwerking met De Meervaart een boekenbal georganiseerd.

Lezers kunnen stemmen op het beste verhaal over Nieuw-West! Elk jaar is de laatste editie het geschenk van Meck & Holt tijdens de Boekenweek. In de winkel zijn alle edities te koop voor  €4,99, met in de laatste editie ook een inlegvel met instructies hoe te stemmen voor de beste verhalen uit de bundel.

– Lees verder –

Tweedehandsboeken

Kom lekker neuzen op onze bovenverdieping en vindt misschien net dat boek wat je altijd nog had willen lezen of je serie in je boekenkast alsnog compleet maakt. Natuurlijk voor een heel aantrekkelijke prijs.

Heb je zelf nog mooie pareltjes in je kast staan die je aan ons wil doneren, dan kun je contact met ons opnemen.

Engelstalige boeken

De Engelse boekens

De afdeling Engels wordt door gepensioneerd docent Engels, Frans Niesen verbeterd en uitgebreid.

Aanbod voor scholen

Wij werken aan een duurzame samenwerking met alle scholen in Nieuw-West. Het Cultureel Boekencentrum is voor u een betrouwbare leverancier en u bent voor ons een gewaardeerde klant.

– Lees verder –