Kees Schelling schrijft boek over jongerencentrum Smoes

De Stad van Marcel van Engelen

Smoes van Kees Schelling

Zondag 13 oktober 2024

14.00  – 15.30

Toegang en drankje gratis. Aanmelden via info@meckboek.nl 

Meer info ook hier!

Duo-presentatie! Twee boeken over idealen en de realiteit tegen de achtergrond van de veranderende tijdgeest in Amsterdam

Smoes, jongerencentrum van Badhoevedorp en Sloten

In mei 2024 verschijnt het boek Smoes, jongerencentrum van Badhoevedorp en Sloten. Het vertelt de geschiedenis van het jongerencentrum dat 25 jaar lang, van 1974 tot 2000, gevestigd was aan de Nieuwe Akerweg in Sloten.  

Kees Schelling, één van de medewerkers van het eerste uur, is de auteur van het boek, dat in mei 2024, precies 50 jaar nadat Smoes haar deuren opende, zal verschijnen. Het boek vertelt het verhaal van de roemruchte geschiedenis van Smoes van 1974 tot 2000. Het Smoes-boek beslaat ruim 300 pagina’s en bevat een kleine 200 foto’s, illustraties, affiches en krantenartikelen.  De prijs van het boek is € 24,95 en is vanaf maandag 13 mei te verkrijgen bij boekhandel  Meck & Holt. 

Op 11 mei 1974 opende jongerencentrum Smoes haar deuren. 25 jaar lang speelde het een belangrijke rol in het leven van jongeren uit Badhoevedorp en Sloten. Als podium waar roemruchte bands uit die jaren zoals Doe Maar en Herman Brood & His Wild Romance, maar ook honderden andere bands optraden. Als plaats waar met veel idealen informatie programma’s werden georganiseerd of waar acties werden opgezet voor Afrika of Tsjernobyl. Als filmhuis waar werkelijk alle genres op het doek verschenen. Als club waar muziek de grond deed trillen en waar zich bijzondere party’s afspeelden. Het was echter niet allemaal goud wat er blonk. 25 jaar Smoes is ook het verhaal van de huisvestingsperikelen, de inbraken en de vechtpartijen.

Kees Schelling vertelt hoe steeds nieuwe groepen jongeren, zonder professionele ondersteuning, in de loop der jaren invulling gaven aan het jongerencentrum. Over idealen en de realiteit tegen de achtergrond van de veranderende tijdsgeest. Het is een boek geworden met veel bijzondere verhalen over optredens van Doe Maar, Herman Brood en andere grootheden uit die tijd. Informatieprogramma’s, acties voor Tsjernobyl en Afrika, bijzondere activiteiten en disco en dance.  

Maar misschien nog wel het meest, is het een verhaal geworden van de verbondenheid met elkaar. Smoes als de plaats waar je samen met je vrienden en vriendinnen iets bijzonders organiseerde en waar je elkaar elk weekend weer tegenkwam. Een plek voor jezelf.